II Congrés Catalanista de 1885
dissabte, 28 de febrer del 2009
divendres, 27 de febrer del 2009
dijous, 26 de febrer del 2009
"Vicente Boluda valam vam bu"

chorrear
intr. Caer un líquido formando chorro. También tr.:el árbol chorreaba resina.
Gotear, ir saliéndose un líquido lentamente de algún sitio:la botella de lejía está chorreando.
Estar algo tan mojado que escurre parte del líquido:traigo la gabardina chorreando.- La prepotencia del Real Madrid, i el "bocamoll" del seu president : (el ridicul d'ahir perden per 0 a 1)
dimecres, 25 de febrer del 2009
"La Vella Quaresma 2009"

Et cantarem les absoltes. Què t’ha paregut, canut?
La Quaresma se n’ha entrat anunciant el que ens espera:
Set setmanes d’espencat i una nova primavera.
Si voleu podeu pintar de colors aquesta vella,
després toca retallar i apegar-la per l’aixella
de la casa als finestrals en ser Dimecres Cendrós.
I els dissabtes, puntuals (d’un en un, ni tres ni dos)
un peuet li llevareu fins que estiga despeuada.
Mona i ou per tot arreu! La Pasqua serà arribada!”
diumenge, 22 de febrer del 2009
"Cervera, Carnestoltes 2009"
diumenge, 15 de febrer del 2009
"Els gegantons de Cervera van a Barcelona a la festa de la Laia a la Plaça Sant Jaume"
divendres, 13 de febrer del 2009
"Un cop més hi ha falta de tacte envers el Patrimoni Cultural i la seva riquesa"

El col·lectiu dels campaners de Cervera ha llençat aquests dies un toc d’atenció a la societat en general i a les administracions i institucions públiques en particular. Recorden que, mentre per una banda fins i tot ciutadans estrangers s’han interessat per la seva activitat i s’han mostrat impressionats de veure’ls en acció, des de “les autoritats“ no se’ls presta la mateixa atenció.
Cal destacar, segons ha recollit el propi grup de campaners de Cervera, que el llibre de visites que hi ha a la planta de les campanes del campanar de la capital de la Segarra té ja més de 4.000 signatures on es mostra l’admiració i respecte de les persones que presencien l’espectacle.
Els campaners recorden també les possibilitats per al públic en general de visitar el campanar, no només els dies que hi ha toc festiu sinó també de manera concertada.
dijous, 12 de febrer del 2009
dimecres, 11 de febrer del 2009
"Festes de Santa Eulàlia"

"Premis Enderrok 2008"
dimarts, 10 de febrer del 2009
dissabte, 7 de febrer del 2009
"Quan surt fum, hi ha alguna cosa que comence a cremar........."
dimecres, 4 de febrer del 2009
"Festa Major del Santíssim Misteri"


La festa major d’hivern de Cervera commemora el misteri del a Vera Creu ocorregut el segle XVI. L’acte central té lloc al capvespre del 5 de febrer, vigília de la festivitat, quan el poble interpreta Les Completes del Santíssim Misteri, una cantata de caire religiós i popular.La festa enfonsa les seves arrels al segle XVI, quan mossèn Jaume Albesa va dur a Cervera un tros de la Vera Creu de Crist que li havia llegat un soldat vingut de Roma. Al mateix temps, al poble de Terròs també s’hi feien cures miraculoses aplicant un fragment de la Vera Creu als malalts. La llegenda conta que un d’ells, però, va afirmar que la relíquia no era autèntica, mentre que la de Cervera sí que ho era. El rector de Terròs, Joan Mongay, se’n va anar a Cervera per demanar un fragment de la Vera Creu. El 6 de febrer de 1540, atenent les peticions del rector de Terròs, mossèn Albesa va intentar partir la creu amb un ganivet vàries vegades, sense sortir-se’n. Mossèn Mongay va suggerir que ho fes amb les mans, tan sols amb la força de la pregària i la fe. Així ho va fer, aconseguint partir un tros de la creu, d’on en caigué una gota de sang que es va dividir en tres. En aquell moment, tot i que feia un dia totalment serè, es va sentir un tro tant fort que els cerverins, esgarrifats, van sortir al carrer cridant "Misteri!". De resultes d’aquell fet, molts van creure en l’autenticitat de la creu i van escampar la nova, provocant que gent de totes les contrades acudís a Cervera perquè la Vera Creu guarís els seus mals. Les Completes del Santíssim Misteri commemoren aquella efemèride amb un text litúrgic originari de l’Edat Mitjana i música de la segona meitat del segle XIX, obra dels mestres de capella Joan Pont i Salvador Vidal. La tradició ha anat evolucionant des d’un acte de caire litúrgic cap a un concert religiós d’una obra simfònica i coral amb participació de solistes que correspon a unes antífones de l’exaltació de la creu. A banda dels actes religiosos, els actes lúdics i festius nodreixen actualment bona part de la festa major petita de la vila, amb teatre, música, ball i exposicions diverses.
Text: Redacció festes.org
dimarts, 3 de febrer del 2009
"Per Sant Blai ves a veure l'all"
