"només poden defensar amb total llibertat els interessos de la nació catalana els partits catalans que depenen exclusivament de Catalunya"
II Congrés Catalanista de 1885

dijous, 7 de maig del 2009

"Monument a Tàrrega Ciutat Gegantera 2009"


L'Ajuntament de Tàrrega erigeix un singular monument d’avantguarda a la zona de l’Hort del Barceloní que perpetuarà el record del títol de Ciutat Gegantera 2009 (24a Ciutat Gegantera de Catalunya) que ostenta enguany la capital de l’Urgell.
El consistori i La Fal·lera Gegantera s’han decantat per una proposta transgressora de l’artista Matilde Grau (Tàrrega, 1962) que juga amb la llum, un tret poc comú en l’àmbit de l’escultura. Com indica el seu nom, Bol d'Or, la peça simbolitza una bol gegantí de 4 metres d’alçada i 7,5 metres de diàmetre recobert a l'exterior de porcellana blanca mitjançant la tècnica del trencadís, mentre que l'interior estarà decorat amb vidre de color daurat. L’escultura reposa damunt una base hexagonal de formigó d’1,2 metres d’alçada. Tot plegat tindrà un pes de 120 tones. L’obra vol ser un referent a Tàrrega no només quant a originalitat i tamany sinó també en l'ús de la llum, tant natural com artificial. La creació du també el subtítol de De molts, un en referència a la tècnica emprada del trencadís. Des de la Regidoria de Cultura s'ha insistit en el fet que aquesta obra d'art pot esdevenir icònica al torn que es reconeix la tasca de la targarina Matilde Grau, artista internacional que ha exposat a Àustria, Corea, Estats Units o Finlàndia entre altres països.
El cost del monument ascendeix a 100.000 euros, la meitat dels quals seran sufragats per l’Ajuntament i l’altra meitat per mecenes privats mitjançant l’aportació del material constructiu (ferro, ceràmiques i formigó). En aquest sentit han col·laborat les empreses Ros Roca, Ramon Meda, Ceràmica Industrial Montgatina, Casa Weber i Acuaebro (Canal Segarra-Garrigues). Alumnes del Centre de Formació La Solana, de Tàrrega, hi treballaran en la fase final dels acabats. Aquest dimecres s'ha transportat l'estructura de ferro i la setmana vinent s'hi aplicarà el ciment i els altres elements ornamentals. La peça s’inaugurarà el dia 29 de maig, en el marc de la programació amb què Tàrrega celebrarà el títol al costat de prop de 200 colles geganteres (els dies 29, 30 i 31 de maig). L’acte tindrà lloc a les set de la tarda i comptarà amb la presència d’uns 200 capgrossos que han realitzat artesanalment els alumnes dels centres escolars de Tàrrega.
És costum que les localitats que ostenten la distinció de Ciutat Gegantera construeixin un monument commemoratiu, el qual s’inaugura durant els dies de la trobada de colles. En el cas de Tàrrega, la creació de Grau servirà per a commemorar alhora el 125è aniversari de la concessió del títol de ciutat al municipi de Tàrrega per part del rei Alfons XII, l'any 1884. Aquesta efemèride, a més, fou un dels arguments amb què Tàrrega defensà la seva candidatura a Ciutat Gegantera 2009. L’elecció de l’indret escollit per al monument, l’Hort del Barceloní, respon al fet que en aquest sector recentment urbanitzat al marge sud del riu Ondara tindrà lloc el 31 de maig els actes centrals de la trobada de gegants. Tanmateix, el consistori treballa en l’embelliment d’aquesta zona amb la reconstrucció dels antics safareigs del segle XVIII i una torreta del segle XIX.

"El temps a Cervera"

"Els meus videos al Youtube"