L’àliga és un dels components més antics del bestiari festiu català. Disposa d’una personalitat ben delimitada, uns estrictes protocols d’actuació i, com a símbol del poder municipal, té importants funcions i atribucions en la seqüència ritual de moltes celebracions festives populars.
La seva imatge ha estat, arreu del món, un símbol del poder diví o humà. Com a símbol de regnes i imperis sovint ha estat representada en escuts i banderes, des dels romans fins als americans, passant per l’heràldica europea. Des de mitjans segle XIV, convertida en figura de cartró pedra, l’àliga ha passat a ser una part del conjunt de personatges, balls i danses característics dels seguicis festius catalans, integrada (amb els gegants, dracs i altres elements) en els anomenats entremesos. El primer document escrit en el que trobem pistes d’aquesta figura festiva data de l’any 1399 a Barcelona. l’àliga participa bàsicament de les processons de Corpus, portada pels membres de determinats gremis i confraries.
Joan Amades la qualificà com "el més important dels entremesos a peu", tot afirmant que "el major acte a un hoste era enviar l'àliga a ballar al seu davant, amb què s'interpretava que la ciutat li oferia la més noble hospitalitat". És l’única peça del bestiari festiu que pot ballar davant l’altar de l’església. Disposa de una ubicació ben determinada en les processons, les encapçala i està separada de les altres bèsties.
font del text: http://www.festes.org/articles.php?id=775
1 comentari:
Som Geganters de Manresa, ens agradaria coneixer les dades de l'Aliga de Cervera, les primeres referencies i l'anu de construcció de l'actual, el material empreat, etc.
Publica un comentari a l'entrada