II Congrés Catalanista de 1885
dilluns, 28 d’abril del 2008
Bateig "Drac Aimeric" a Sant Antolí 27 d'abril 2008

dissabte, 26 d’abril del 2008
"30 anys de La Mulassa de Reus"

divendres, 25 d’abril del 2008
dimecres, 23 d’abril del 2008
dimarts, 22 d’abril del 2008
La revista Enderrock celebre els quinze anys

diumenge, 20 d’abril del 2008
La pluja ens va impedir fer ballar els capgrossos a Alcarràs
dissabte, 19 d’abril del 2008
dimecres, 16 d’abril del 2008
Trobada Nacional de Capgrossos a Alcarràs
dilluns, 14 d’abril del 2008
dijous, 10 d’abril del 2008
La Revolta de les Quintes
dimecres, 9 d’abril del 2008
Cervera i la "retallada cultural"
dimarts, 8 d’abril del 2008
"Dia del Graller" Festivitat en honor de gralles i grallers
Cada any a finals d'abril Vilafranca del Penedès es converteix en la capital mundial de la gralla. Un esdeveniment que, any rere any, es consolida com a un espai de trobada i festa, però també de debat i reflexió, de tots aquells i aquelles a qui entusiasma aquest instrument.La gralla, instrument aeròfon de llengüeta senzilla, de caràcter rústic, constituït per un tub de fusta d'uns 27 cm de longitud, amb una sonoritat estrident i poc clara, utilitzada per acompanyar la formació dels castells i els seguicis d’imatgeria festiva, és la protagonista del cap de setmana de Vilafranca del Penedès. La celebració del Dia del Graller té lloc cada any a finals d’abril. La festivitat s’allarga durant dos o tres dies, durant els quals se celebren concerts a l’aire lliure i en espais tancats, tertúlies, presentacions de llibres i discs compactes, i altres actes que culminen amb una cercavila i un concert conjunt de tots els grups participants. A més, cada any hi ha un acte d'homenatge a una de les figures importants dins el món dels grallers. El responsable de la organització de la trobada és la Coordinadora de Grallers de Vilafranca, que agrupa a les nou colles de grallers de Vilafranca, amb els objectius de seguir la tradició des de la qualitat i la dignificació de la gralla i treballar en l’àmbit de la música tradicional, fomentant el seu ús i intercanviant informació i coneixements.
dilluns, 7 d’abril del 2008
25 anys dels Gegants d'Aiguafreda

diumenge, 6 d’abril del 2008
Pluralitat Idiomàtica a Catalunya i Balears

Els ciutadans de les Illes Balears i de Catalunya són els que poden utilitzar més idiomes de tot Espanya, a part de la seva llengua materna. Així es desprèn de les dades de l'última Enquesta sobre Participació de la Població Adulta en les Activitats d'Aprenentatge , referents a l'any 2007, que indiquen que el 44,12 per cent dels catalans d'entre 25 i 74 anys és bilingüe, de forma que és capaç de comunicar-se en una llengua diferent de la materna. Un 39,24 per cent dels illencs coneix tres o més llengües, un percentatge que a Catalunya arriba al 31,68 per cent de la població.
A l'extrem contrari, els que menys idiomes dominen són els manxecs (un 66,97 per cent dels quals parla només la seva llengua materna), els extremenys (66,60 per cent) i els andalusos (66,37 per cent). Andalusia està a la cua en adults parlants de dos o més idiomes, amb un 6,99 per cent, seguida d'Astúries (7,86 per cent).
Amb tot, i tenint en compte que a Catalunya hi ha dues llengües oficials, les dades revelen fins a quin punt les lleis poden ser bilingües però la societat no ho és. Un 23,65 per cent de catalans només parla la seva llengua materna, un percentatge encara més elevat en el cas de les Illes, amb un 24,63 per cent.
font: http://www.lamalla.net/societat/article?id=193865
dissabte, 5 d’abril del 2008
divendres, 4 d’abril del 2008
Músiques de la Patum

dijous, 3 d’abril del 2008
"Setmana del Pallasso" a Castellar del Vallès

dimecres, 2 d’abril del 2008
Centenari del naixement de "Mercè Rodoreda" al Palau Robert

Aquesta és una mirada sobre l'obra de l'escriptora que no s'ajusta a la realitat, ja que l'anàlisi de la seva producció literària fa veure la força vital dels personatges, en els quals s'observa un denominador comú: la pèrdua de la innocència i el pacte amb la vida o amb la mort que se'n deriva, i la violència amb què s'afronta l'existència humana. El discurs de l'exposició consta de quatre àmbits que porten el títol d'algunes de les novel·les més conegudes de l'escriptora: "La plaça del Diamant", "Mirall trencat", "La mort i la primavera" i "Quanta, quanta guerra". En cada apartat s'hi recrea l'atmosfera de les novel·les escollides per desenvolupar el guió expositiu.
Els àmbits s'associen a uns escenaris concrets: el laberint, el bosc, la casa i el camí, i també a audiovisuals, sons, sorolls, músiques, olors i veus que donen a conèixer textos de Mercè Rodoreda. L'exposició es pot veure al Palau Robert fins al 15 de juny.
dimarts, 1 d’abril del 2008
Llegendes i simbologia de "la rosa"
