"només poden defensar amb total llibertat els interessos de la nació catalana els partits catalans que depenen exclusivament de Catalunya"
II Congrés Catalanista de 1885

diumenge, 6 d’abril del 2008

Pluralitat Idiomàtica a Catalunya i Balears


Els ciutadans de les Illes Balears i de Catalunya són els que poden utilitzar més idiomes de tot Espanya, a part de la seva llengua materna. Així es desprèn de les dades de l'última Enquesta sobre Participació de la Població Adulta en les Activitats d'Aprenentatge , referents a l'any 2007, que indiquen que el 44,12 per cent dels catalans d'entre 25 i 74 anys és bilingüe, de forma que és capaç de comunicar-se en una llengua diferent de la materna. Un 39,24 per cent dels illencs coneix tres o més llengües, un percentatge que a Catalunya arriba al 31,68 per cent de la població.

A l'extrem contrari, els que menys idiomes dominen són els manxecs (un 66,97 per cent dels quals parla només la seva llengua materna), els extremenys (66,60 per cent) i els andalusos (66,37 per cent). Andalusia està a la cua en adults parlants de dos o més idiomes, amb un 6,99 per cent, seguida d'Astúries (7,86 per cent).

Amb tot, i tenint en compte que a Catalunya hi ha dues llengües oficials, les dades revelen fins a quin punt les lleis poden ser bilingües però la societat no ho és. Un 23,65 per cent de catalans només parla la seva llengua materna, un percentatge encara més elevat en el cas de les Illes, amb un 24,63 per cent.

font: http://www.lamalla.net/societat/article?id=193865

"El temps a Cervera"

"Els meus videos al Youtube"